София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Молдова е започнала да плаща за руския газ в евро

В Кишинев не е пристигало писмо за преминаване на плащанията в рубли, заявиха от "Молдовгаз"
17 сПолитика 457 Николай Парашкевов

"Молдова е започнала да плаща руския газ на "Газпром" в евро", съобщи председателят на борда на "Молдовагаз" Вадим Чебан, цитиран от агенция "Интерфакс".

"Преди плащахме основно в долари, въпреки че според споразумението можехме да плащаме както в рубли, така и в евро. Имаше случаи, когато плащахме в рубли, ако имаше проблеми с доларите. От 1 май не можем да плащаме в долари - само в рубли и в евро, както е предвидено в споразумението, което влезе в сила на 1 ноември 2021 г. Сега плащаме в евро", подчерта той.

Чебан заяви, че в Кишинев не е пристигало писмо за преминаване на плащанията в рубли и Молдова не е включена от Русия в списъка на неприятелските държави, наложили санкции заради войната в Украйна, така че страната не очаква проблеми с разплащанията.

През април руският държавен глава Владимир Путин нареди на "Газпром" да изисква плащания само в рубли от "неприятелски държави", след което газът за Полша и България беше спрян.

Чебан увери, че газът за Молдова се подава от "Газпром" в договорените обеми, отхвърляйки съобщения за намаляване на количествата за проруския Приднестровски регион.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!