София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

МВР: В навечерието на изборите са издадени 125 хил. лични карти

При издаване на удостоверения се извършва цифрово заснемане на лицето

През март 2021 г. са издадени над 125 хил. лични карти, като това е два пъти повече в сравнение с предходните избори. Това каза Веселин Панчев, зам.-директор на Дирекция „Български документи за самоличност“ (БДС) към МВР на брифинг във връзка с предприетите действия за обезпечаването на обществения ред, сигурността и законосъобразността на предстоящите парламентарни избори.

„От 30.03 гишетата за административно обслужване работят и издават тези удостоверения. За два дните – вторник и сряда са издадени 326 удостоверения. Служителите ще работят на 3 април от 08.30 часа до 17.00 часа и на 4 април от 08.30 часа до 19.00 часа“, каза още той.

„Звената БДС ще връчват и готови документи, като те са утвърдени от ЦИК, за да може гражданите да се идентифицират по-лесно. Тези удостоверения се издават само след прието заявление за издаване на лична карта и цифрово заснемане на лицето“, допълни Панчев.

„За издаване на удостоверението не се дължи такса. То се издава само във връзка с идентификацията в изборния ден, не може да се използва пред други ведомства“, поясни той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!