Начало Новини Предавания На живо

Националната коалиционна партия води на изборите във Финландия

С 20,9% от гласовете

Националната коалиционна партия води на изборите във Финландия

С 20,9% от гласовете

12 месецаИзбори 2019 15 Боряна Райчева


Партията на консервативната национална коалиция, която е част от сегашното финландско правителство, води изборите за Европейски парламент във Финландия, след преброени почти 50% от гласовете. Това съобщи в неделя Министерството на правосъдието на страната.
Жителите на Финландия избират 13 депутати от 269 кандидати.
НКП има 20,9% от гласовете. На второ място е опозиционната Социалдемократическа партия на Финландия (16.7%), третата е опозицията "Съюз на зелените" (14.4%). Партията на министър-председателя Юха Сипил има "Финландски център" 13.7% от гласовете, На следващите излизат опозиционните истински финландци (13,1%), левият съюз на Финландия (7,4%), Шведската народна партия (5,3%) и християнската Демократи на Финландия (5,3%).
Според лидера на НКП Петтери Орпо можем да говорим за победата на неговата партия на европейските избори във Финландия, тъй като "разликата от останалите е голяма".
4.26 милиона души от 5.5 милиона души имат право да гласуват в републиката. В сегашния състав на ЕП НКП и центристите имат по трима депутати, социалдемократите и истинските финландци, по двама на всяка от тях, на левия съюз, на Шведската народна партия и на зелените.
На изборите за финландския парламент на 14 април социалдемократите спечелиха, на второ място - „истинските финландци“, на трето място - НКП. Новото правителство все още не е сформирано.