София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Навършват се 51 години от потушаването на Пражката пролет

Стотина души са убити в първите дни на военната операция

10:46 ч. 21.08.2019 г.Култура 19

Навършват се точно 51 години от навлизането на войските на Варшавския договор в Чехословакия за смазване на Пражката пролет и мечтата за „социализъм с човешко лице“.

В нощта на 20 срещу 21 август войските на Източния блок започват да навлизат в територията на Чехословакия. Според официалните съветски власти войските им са „повикани“ от чехословашките комунисти, които са потърсили братска помощ против контрареволюцията.

Между 5 и 7 хиляди съветски танка нахлуват в Чехословакия. България участва в потушаването на Пражката пролет с два мотострелкови полка и един танков батальон.

Поне 200 хиляди съветски войници са разположени в Прага. В 4 часа и 59 минути Радио Прага обявява, че столицата и цялата страна са окупирани и призовава гражданите да не оказват въоръжена съпротива. Още сутринта обаче стотици хора се събират на протест пред дулата на танковете. Стотина души са убити в първите дни на военната операция.

С окупацията Съветският съюз задушава опита за реформи и частична либерализация.
Годишнината от окупацията ще бъде отбелязана днес с възпоменателно събитие пред сградата на радиото в Прага, където се очаква да говори премиерът Андрей Бабиш.