София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Нинова: Няма да подкрепим актуализацията на бюджета

Това заяви лидерът на БСП относно извънредните мерки

Нинова: Няма да подкрепим актуализацията на бюджета

Това заяви лидерът на БСП относно извънредните мерки

2 месецаПолитика 13 Ивана Иванова


Актуализацията на бюджета не я подкрепихме на първо, няма да я подкрепим на второ. Тя не решава проблемите, които стоят, а ги задълбочава. Нямат план как да работят в криза, а още по-малко как да излезем. Този бюджет не помага на засегнатите хора. Сега конкретно. Мерките, които предложиха, вече времето показва, че не работят. Мярката 60 на 40 и сега готвят поправка на поправката", допълни Нинова. Тя отчете, че има Медицински съвет на Медицинския съвет и заповед за маски и заповед за отмяна на заповедта за маските.

"Мярката 60 на 40 не работи. 200 млн. за безлихвени кредити на хората. Всичко е вземайте крадити, но те трябва да се връщат", посочи още Нинова. Тя отчете, че в актуализацията на бюджета няма включено едно евро от Европа. "Няма ги изобщо заложени", изтъкна още лидерът на БСП.

От партията предлагат цялата политика да се ориентира към хората, които са пострадали. Предлагат четири неща, мерки които ще са ориентирани към четири групи от хора и това ще струва около 1,5 млрд. лева. "Първата група са българите в платен отпуск и самоосигуряващи се. Предлагаме безвъзмездно държавата да осигури по една минимална заплата плюс осигуровките. Това ще струва 912 млн. лева за тази група българи", разясни Нинова.

Втората мярка е за земеделските производители. От БСП предлагат помощ за отглеждането плодове, зеленчуци, месо и мляко. За ресторантите искат освобождаване от тротоарно право, от такса смет и освобождаване от ДДС на изхвърлените храни. Четвъртата мярка пък е един трансфер от държавата към общините в размер на 10% от държавната субсидия.

Социалистите искат замразяване на проектите в армията за сухопътни войски и ВМС и парите да се пренасочват от тях към ресторантите, общините и хората, които остават без доход.