София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Няма ток в десетки населени места в Русе

На места са прекъснати и телефонните комуникации

2 месецаОбщество 55 Лазар Лазаров

Десетки населени места в област Русе са без електрозахранване, в част от тях през нощта не е имало и вода, съобщиха от общината.

На места са прекъснати и телефонните комуникации.

Във всички общини има населени места без ток, като най-критична е обстановката в общините Ценово, Борово, Две могили и Сливо поле. Към момента от справката на дежурните към Областния съвет за сигурност става ясно, че в повече от 20 населени места в русенско няма електрозахранване. Проблемът с електроподаването в региона се дължи не само на скъсани кабели, паднали електрически стълбове, но и на дефекти в мрежите за ниско напрежение. В Областната администрация постоянно се получават сигнали от граждани за паднали клони, дървета и скъсани жици. Има данни, че по пътя между Две могили и Борово са нападали десетки дървета, които затрудняват екипите на енергото. Магистралните електропроводи на ЕСО са в изправност

Пътят Русе-Бяла е затворен за всички моторни превозни средства към този момент. Още през нощта към 22.30 часа са спрени тежкотоварните камиони, които изчакват край хижа „Приста“ на изхода от Русе. Екипи на полицията връщат всички автомобили обратно. Има закъсали превозни средства на Воловския баир, като вече те са изтеглени на безопасно място от специализираната техника на фирмата, с която Областното пътно управление има сключен договор. Проблемът по пътя Русе – Бяла е възникнал не само от обилния снеговалеж, но и заради многото нападали дървета.

Затворени са също пътищата към Силистра и Разград. Цялата налична техника е изкрана по пътищата.

Заместник областният управител Георги Георгиев поддържа контакт с институциите от региона, имащи отношение към зимната обстановка. Създадена е необходимата организация за реакция в максимално кратки срокове в настоящата кризисна ситуация. Очаквайте допълнителна информация по-късно през деня.

Снимка: БГНЕС