София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

Официално: Причината за смъртта на Скатов е скъсано въже (ДОКУМЕНТИ)

Информацията за грешка на алпиниста ни е опровергана
пропускане
4 чОбщество 151 Златина Петкова

Твърденията за грешка на Атанас Скатов, която е довела до смъртта му, бяха опровергани от официални документи. И в двата смъртни акта - от правителството на автономната област Гилгит Балтистан и болницата в град Скарду, където бе откарано тялото на българина, са категорични, че причината за фаталния му край е скъсано предпазно въже. 

Веднага след трагедията от фирмата „Севън Съмитс Трекс”, която организира експедицията, побързаха да обяснят, че всъщност българинът е направил грешка при откачането от едно въже и преминаването на друго. 

В документа от болницата в Скарду се споменава, че тялото на българина е било докарано там в 5 часа следобед на 5 февруари. Скатов е бил с „тежка травма на главата, придружена с много фрактури и сериозна загуба на кръв”. Твърденията за липса на опит също са  пресилени, тъй като той е бил най-опитният от цялата експедиция. 

Припомняме, че Скатов падна в пропаст от около 220 метра. Въпреки това трекерът му засича движение 10 минути след края на падането, което е продължило над 1 час. 

В момента се прави всичко възможно да бъде върнато тялото на Скатов в България. Той е пътувал със застраховка от Германия, което бави процедурата. Първо трябва да бъдат изчистени всички проблеми около изплащането на парите и след това тялото ще бъде освободено.Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!