София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 18 °C Велико Търново 18°C - слаб дъжд Пловдив 23 °C Пловдив 23°C - слаб дъжд Варна 23 °C Варна 23°C - разкъсана облачност Бургас 21 °C Бургас 21°C - слаб дъжд

Омбудсманът Ковачева: Нямат никакво основание за по-високите цени на парното

За да се иска подобно увеличение, трябва нещо много драстично да се е случило, добави тя
41 сПолитика 343

Нямат никакво основание исканите по-високи цени на парното. Това каза омбудсманът Диана Ковачева по БНТ.

„Вече съм възразила пред КЕВР. Очаква се да има обществено обсъждане другата седмица, където отново ще възразя. Топлофикациите предлагат едно драстично увеличение на цената за парното за следващия сезон. Не разбирам на какво отгоре искат такова увеличение. Става въпрос за големи проценти, но като цяло смятам, че е немотивирано подобно увеличение на цените. То не кореспондира с повишение на качеството. Подобно драстично увеличение с условия, в които хората имат финансови затруднения, по никакъв начин не може да бъде обосновано. Очаквам КЕВР да отхвърли тези немотивирани искания", посочи Ковачева.

„Наредбата за цените на топлофикациите, на топлоснабдяването и на топлинната енергия трябва да бъде променена, защото прогнозните елементи са изключително много. Неудачно е цената на топлинната енергия да се променя веднъж в годината, при положение че цената на природния газ се променя всеки месец. Това означава, че хората или надплащат, или после трябва да доплащат. Това удря по джоба на хората. Няма връзка между искането на повишената цена и между подобряване на качеството. Не виждам какви основания биха могли да имат. Това не защитава интересите на гражданите“, заяви тя.

„Има проблеми. За да се иска подобно увеличение, трябва нещо много драстично да се е случило, а цената на природния газ не беше толкова висока. Това означава, че няма никаква причина да се стигне до подобно увеличение. Това е опит за злоупотреба с доброто отношение на КЕВР“, подчерта тя.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!