София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Оставят Сливен без вода – търговец спира тока на ВИК-то

Трябва да изпълним заявката, оправда се „Електроразпределение Юг“

Оставят Сливен без вода – търговец спира тока на ВИК-то

Трябва да изпълним заявката, оправда се „Електроразпределение Юг“

9 месецаИкономика 16 Боряна Райчева


Доставчик на електрическа енергия иска да спре тока на помпените станции на ВиК – Сливен заради натрупани задължения, информираха от „Електроразпределение Юг“.

„Търговец на свободния пазар отново поиска да се изключи захранването на обекти на ВиК - Сливен за натрупани задължения за електроенергия“, съобщиха от електроразпределителната компания.

Заявената дата за изключване е 4 септември 2019 г.,
Подадените обекти за изключване са: „Мараш I-ви Подем – гр. Сливен“ и „Мараш II-ри Подем – гр. Сливен“. Няма информация кои места ще бъдат засегнати от спиране на водоснабдяването.

Предишната заявка за изключване на обекти на ВиК - Сливен е на 15 август. ВиК - Сливен закупува енергията си от търговец на свободния пазар.

„Водният оператор заплаща към „Електроразпределение Юг“ единствено цени за ползване на мрежовите услуги на дружеството, които се регулират от Комисията за енергийно и водно регулиране и не подлежат на пряко договаряне“, поясниха от ЕРП-то.

Енергото пояснява, че „като мрежови оператор е задължена, съгласно Закона за енергетиката, да спази процедурата и да изпълни заявката, постъпила от търговеца на електроенергия“.

„Ролята на компанията в подобни случаи е ясно регламентирана от Закона за енергетиката в нормативно установените ангажименти на мрежовите оператори на свободния пазар“, поясниха от „Електроразпределение Юг“.