София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

От БСП осъдиха остро побоя на Християн Пендиков в Охрид

"Мотивацията зад това престъпление се крие зад системното насаждане на омраза срещу България"

пропускане

"Събитията от последните дни в отношенията между Република Северна Македония и България потвърждават правилността на позицията на БСП да не се подкрепи вдигането на ветото по отношение на преговори на РСМ с ЕС за членство в организацията", заяви Кристиан Вигенин, депутат от БСП.

„Смятаме, че случаят с Християн Пендиков не е криминален. Мотивацията зад това престъпление се крие зад системното насаждане на омраза срещу България и македонските граждани с българско самосъзнание“, категоричен е Вигенин.

„Осъждаме остро случая и настояваме българските власти да предприемат по-активен и цялостен подход по отношение на РСМ за противодействие на езика на омразата, защита на гражданите на страната с българско самосъзнание, стриктно изпълнение на поетите от РСМ ангажименти пред България и ЕС“, допълни депутатът.

„Ние настояваме този случай, който е кулминация от поредица действия, да стане официално достояние на организации като Съвета на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която се председателства тази година именно от Северна Македония“, каза още Вигенин.