София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Откривателят на Омикрон: Европейските правителства ме принудиха да не казвам, че щамът е лек

В интервю за Die Welt
11 сЗдраве 39869

Лекарят, който откри щама омикрон, Анжелик Коци, казва, че е била притискана от европейските правителства да не разкрива, че щамът има лека форма, каза тя в интервю за германския Welt.

Попитана дали е вярно, Коци отговори: „Казаха ми да не казвам публично, че е леко заболяване. Помолиха ме да се въздържа от подобни изявления и да кажа, че това е сериозно заболяване. "Аз отказах."

"Какво означава това?" — пита Die Welt.

„Аз съм клиницист и въз основа на клиничната картина няма индикации, че това е много сериозно заболяване. Курсът обикновено е лек. Не казвам, че няма да се разболеете, ако имате леки симптоми.

„Дефиницията на Covid-19 за леко заболяване е ясна и това е определението на СЗО: пациентите могат да се лекуват у дома и не се нуждаят от кислород или хоспитализация“, каза тя.

Попитана защо й е попречено да каже истината, Коци каза: „Опитаха, но не успяха“.

„Това, което казах в един момент – защото просто бях уморена от това – беше: в Южна Африка това е леко заболяване, но в Европа е много сериозно. „Това искаха да чуят вашите политици.”

Според Коци тя не е била притискана от южноафриканските власти - а вместо това е била критикувана от учени от Обединеното кралство и Холандия, които казват: „Как можете да обясните, че това е леко заболяване? Това е сериозно заболяване. — Вижте мутациите.

Те провалиха докладите ми. В случай на пандемия трябва да погледнете и какво се случва на място. Общопрактикуващите лекари, които лекуват пациенти ежедневно, трябва да бъдат попитани какво изпитват, как се представя клиничната картина, съобщава Welt

Когато Omicron се появи за първи път, д-р Антъни Фаучи действа веднага, след като похвали южноафриканските лекари, като каза: подобно на делта щама."

Източник: Die Welt

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!