София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Отстраниха учител, показал карикатури на пророка Мохамед на ученици с пакистански корени

Илюстрациите били от френското сатиричното издание „Шарли Ебдо“

Ръководството на безплатно държавно училище в Батли, в северната част на Великобритания, е отстранило от работа 29-годишен учител по религиознание, който по време на урок е показал карикатури на пророка Мохамед на сатиричното издание „Шарли Ебдо“, съобщава френският вестник Le Monde. От редакцията подчертават, че по-голяма част от градското население са индопакистанци и родителите на учениците са изразили възмущението си от действията на учителя.

Според френския вестник, в понеделник, 22 март, неназован учител е показал по време на урока си карикатури на пророка Мохамед - поне тази версия на събитията предлага йоркширската мюсюлманска благотворителна организация „Смисълът на живота“. Именно това, според The Daily Telegraph, се е превърнало в катализатор за конфликта: неговият главен изпълнителен директор Саджад Хюсеин обвинил учителя в „садистично поведение“ и заплашил да прекрати сътрудничеството на асоциацията с училището, ако той не бъде уволнен.

Директорът на образователната институция Гари Кибъл се опитал да успокои ситуацията с недоволните роднини. Откъси от писмото му се появиха в пресата, в което той поднася „искрените си извинения“ на родителите си и добавя, че показаните на децата карикатури са „напълно неприемливи“. Учителят е отстранен от работа и очаква вътрешно разследване. Според The Daily Telegraph той също така е поставен под полицейско наблюдение.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!