София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Парламентът заседава извънредно

Заради обсъжданията на държавния бюджет за 2020 г.

Парламентът заседава извънредно

Заради обсъжданията на държавния бюджет за 2020 г.

6 месецаОбщество 27 Боряна Райчева


Парламентът ще заседава извънредно днес заради продължаващите обсъждания на държавния бюджет за 2020 г.

Късно снощи бе приета рамката му след тричасово обсъждане. Тя предвижда приходи в размер малко над 28 млрд.лева и разходи - 14 млрд. Над 12 млрд. лева ще са трансферите към общините, пенсионната система, НЗОК. Вноската в общия бюджет на ЕС ще е 1,4 млрд. Повече ще са парите за съдебната власт - 49,5 млн. лв. за Висшия съдебен съвет, 21,8 млн. лева за ВКС, 289 млн. лева за прокуратурата, 378,2 млн. за съдилищата. Рекорден ще е бюджетът за отбрана - близо 1,5 млрд. лева. С парите за модернизация на армията сумата надхвърля 2 млрд. лева и 2% от БВП. Предвижда се 10% увеличение на заплатите. Ще бъдат купени 150 бронирани машини за пехотата и 2 кораба за флота.

С 15% ще се вдигнат и заплатите на социалните работници в Агенцията за социално подпомагане, за което са предвидени 5 млн. лв. Заплатите на служителите на реда също се очаква да бъдат повишени.

Днес предстои обсъждането на спорните текстове за регламентация на местата за краткосрочно отдаване под наем и за видеонаблюдение във всички акцизни складове, заложени в преходните и заключителните разпоредби на проектобюджета.

При дебатите в комисията по бюджет и финанси към НС, оглавявана от Менда Стоянова (ГЕРБ) пък бе решено местата за краткосрочно отдаване под наем - напр. предлаганите от Airbnb и Booking стаи - да подлежат на регистрация, а не на категоризация. Дали това ще бъде потвърдено в пленарна зала предстои да разберем.