София 5 °C София 5°C - облачно Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - облачно Варна 5 °C Варна 5°C - облачно Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

ПОДКРЕПА: Европа отпусна още 18 млрд. евро на Украйна за следващата година

Заемът е осигурен от финансовите пазари на Европейския съюз

2 мИкономика 293 Николай Парашкевов

Евродепутатите одобриха заем в размер на 18 млрд. евро в подкрепа на Украйна.

Тези пари ще покрият приблизително половината от очакваните 3-4 млрд. евро месечно финансиране, от което Киев се нуждае през 2023 г., се казва в съобщение на Европейския парламент.

Според предложението на Комисията парите ще отидат за подпомагане на основни обществени услуги като функционирането на болници, училища и осигуряването на жилища за евакуирани хора, макроикономическата стабилност и възстановяването на критичната инфраструктура, разрушена от Русия.

Заемът е осигурен от финансовите пазари на ЕС и ще бъде изплащан на тримесечни вноски.

Той изисква реформи, които да укрепят институциите на страната и да я подготвят както за възстановяването, така и за пътя ѝ към членство в Блока.

Условията включват мерки за борба с корупцията, съдебна реформа, спазване на принципите на правовата държава, добро управление и модернизиране на институциите. Те ще се преразглеждат от Комисията преди всеки транш.

Регламентът беше приет с 507 гласа „за”, 38 гласа „против” и 26 гласа „въздържал се”.

Сега заемът трябва да бъде одобрен с единодушие от Съвета на ЕС на 6 декември, за да може Комисията да се възползва от пазарите и да отпусне помощта в началото на 2023 г.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!