София 22 °C
Велико Търново 25 °C
Пловдив 23 °C
Варна 24 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Премиерът на Либия подава оставка до края на седмицата

Сарадж е обсъждал плановете си с либийски и международни партньори

Премиерът на Либия подава оставка до края на седмицата

Сарадж е обсъждал плановете си с либийски и международни партньори

12 сПолитика 266 Боряна Райчева


Ръководителят на правителството на националното съгласие на Либия Фаиз Сарадж реши да подаде оставка. Bloomberg пише за това, цитирайки добре запознати източници в правителството.
До края на седмицата той трябва да обяви решението си. Сарадж ще продължи да изпълнява задълженията си до преговорите между ПНС и Либийската национална армия в Женева, които ще се проведат в края на септември.
Твърди се, че Сарадж е обсъждал плановете си с либийски и международни партньори. ОАЕ и Египет трябва да подкрепят оставката на премиера, казаха източниците. Предполага се, че председателят на либийската Камара на представителите Агила Салех може да стане новият премиер.
След убийството на Муамар Кадафи, управлявал от 1969 г., през 2011 г. в Либия се разви ситуация на двойна власт. В момента на изток в град Тобрук заседава парламентът, който се подкрепя от либийската национална армия на фелдмаршал Халифа Хафтар, а на запад в Триполи - правителството на националното съгласие. В същото време PNC активно подкрепя Турция, а Египет и Саудитска Арабия са на страната на LNA. В тази връзка отношенията между Турция и Египет се влошиха, страните са в конфронтация.