София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Премиерът на Италия плаши с оставка

„Искам управляващите да потвърдят подкрепата за кабинета“

Премиерът на Италия плаши с оставка

„Искам управляващите да потвърдят подкрепата за кабинета“

12 месецаПолитика 3 Боряна Райчева


Безпартийният италиански премиер Джузепе Конте заплаши с оставка, писаха France Press и Politico.

Той ще напусне поста, ако двете партии от управляващата коалиция – кранодясната "Лига" на вицепремиера Матео Салвини и антисистемното Движение "Пет звезди" на другия вицепремиер Луиджи Ди Майо не спрат със скандали и препирни.

Те воюват по темите за инфраструктурата, имиграцията, националните празници и за вината за сблъсъка на круизен кораб с туристическо корабче във Венеция.

След евроизборите "Лигата" удвои рейтинга си, докато този на Движение "Пет звезди" се срина двойно. Появиха се слухове, че Салвини се откаже от коалицията.

Премиерът припомни, че не принадлежи към нито една от партиите.
"Искам двете политически сили да направят избор и да ми кажат дали все още възнамеряват да спазва договора за управление", заяви Джузепе Конте.

Той призова Салвини и Луиджи ди Майо за недвусмислени послания, за да възстановят доверието на финансовите пазари в страната.

"Не съм тук просто да присъствам или да бездействам. Ако не поемат категорично отговорностите си, както настоях, тогава ще подам оставка", каза още премиерът.

Лигата на Салвини иска 15% плосък данък, което би увеличило бюджетния дефицит на страната.

ЕК трябва да реши в сряда дали иска да задейства процедура срещу Италия, която би могла да доведе до глоба от 3,5 млрд. евро.

Джузепе Конте обеща да се бори с ЕК за бюджета на Италия и да избегне санкциите.