София 28 °C София 28°C - ясно небе Велико Търново 29 °C Велико Търново 29°C - ясно небе Пловдив 33 °C Пловдив 33°C - ясно небе Варна 32 °C Варна 32°C - ясно небе Бургас 31 °C Бургас 31°C - ясно небе

Проф. Александрова: Делта вирусът е 60% по-заразен от британския щам

Възможна е нова вълна, посочи тя
27 дниЗдраве 19 Антоанета Начева

След като миналата седмица стана ясно, че и България е от страните, в които има случай на индийския щам, проф. Радостина Александрова заяви някои подробности около него в ефира на bTV.

"Около 60% по-заразен е от британския щам и около 50% по-заразен от оригиналния щам, изолиран в Китай в края на 2019 г. Данните не са категорични, но според някои експерти е много вероятно да има по-тежка клинична картина. Факт е, че в някои области на Великобритания започва да се покачва броя на хоспитализираните. Над 80% от случаите се дължат на варианта Делта, по-приспособен е към разпространение, благодарение на мутациите, които е придобил. ", заяви проф. Александрова.

"Аз мисля, че в Индия в момента не е студено, в Русия също драматично се разпространява. Страните, в които Делта вирусът е навлязъл трябва да имат едно на ум и в никакъв случай да не го подценяват, тъй като той е в състояние да предизвика нова вълна, особено там където броят на ваксинираните не е достатъчен. Според експерти е много вероятно този щам да обърне хода на пандемията.", добави тя.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!