София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Проф. Балтов: Антигенните тестове не са миродавни, нужен е PCR тест, за да си положителен

Директорът на "Пирогов" каза още, че натискът върху лечебните заведения постепенно намалява
4 мЕвроком 473

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов сподели, че тече реорганизация на лечебните заведения в София. "В рамките на тази седмица или в началото на следващата седмица ще имаме над 3000 легла за среднотежки и тежки случаи и над 400 легла в интензивни структури", увери той. По думите му 2/3 от пациентите, които се тестват във фургона пред "Пирогов" нямат нужда от допълнителни тестове, защото са с леки или без никакви симптоми и могат спокойно да се лекуват у дома.

Проф. Балтов каза още, че натискът върху лечебните заведения постепенно намалява. Според него не всеки пациент е подходящ за лечение с плазма и "Ремдесивир".

Шефът на Спешна помощ д-р Гелев обяви, че при тях също се наблюдава леко намаляване на сигналите и те вече през деня са около 420-430, а през нощта 280-300. По думите му сигналите за коронавирус се увеличават, но се наблюдава намаляване на броя на пациентите, които се нуждаят от хоспитализация. "Тази нощ сме имали 210 сигнала за коронавирус, от които сме хоспитализирали само 24", каза още той.

"Антигенните тестове не са миродавни за нашата информационна система. Ако излезе положителен трябва да се направи и PCR тест, за да бъде обявен като карантиниран. Ако не иска да си направи PCR тест е добре поне да се самоизолира, за да не разпространява заразата", допълни проф. Балтов.