София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Проф. Костадин Ангелов: Време е за стягане на цялата система

Министърът е на посещение в Шумен
пропускане
3 чЕвроком 4406

Време е за стягане на цялата система, пълно разбиране на мерките и работа на всички като един екип. Това каза пред журналисти в Шумен министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

„Това, което ни притеснява много, е това, че една голяма част от хората продължават да не вярват за наличието на такъв проблем, да не вярват, че има такава инфекция и да продължават да ходят на масови събирания, въпреки че на територията на Област Шумен те са забранени със заповед. Има все още места, на които не могат да бъдат контролирани, тъй като са частни събирания и в резултат на тях пациентите стават все повече и повече“, допълни той.

Той обясни, че не бива да се прекалява с употребата на лекарства дори като парацетамол и аспирин, защото могат да доведат до негативни здравни резултати.

„В един прекрасен момент, когато този пациент стигне до леченото заведения няма с какъв друг антибиотик да бъде лекуван, тъй като капацитетът вече е изчерпан от употреба на медикаменти в доболничната помощ, които не са изписани от лекар, а е започнал самолечение на своя глава“, обясни Ангелов.

Министърът е на посещение в МБАЛ-Шумен. На място той провери каква е организацията в лечебното заведение във връзка с епидемичната обстановка. 

Министърът провежда срещи с областните управители на Шумен и на съседните области, с Областния щаб, с директорите на РЗИ-Шумен и на съседните области и с директорите на болниците от съседните области.