София 2 °C
Велико Търново 7 °C
Пловдив 6 °C
Варна 8 °C
Бургас 10 °C
Начало Новини Предавания На живо

Проверяват Спешното в Сливен заради смъртта на Кристин

Според семейството на жертвата не е оказано първа помощ

14:59 ч. 19.08.2019 г.Крими 15

Започва вътрешна проверка в Центъра за спешна медицинска помощ в Сливен след смъртта на 7-годишната Кристин в село Сотиря. Тя ще покаже дали екипът на линейката е действал адекватно при транспортирането на детето до болницата.
 
Според семейството на жертвата има недопустими пропуски. По думите им, лекарят е седнал отпред в линейката и не е обърнал внимание на детето.

„Никой не ѝ е оказал първа помощ. Дори капка въздух никой не ѝ е дал“, това заяви пред медиите майката на детето.

,,Не ѝ пипнаха ръчичката, дори не ѝ пипнаха гърлото. Не ѝ пипнаха сърчицето, а тя дишаше и викаше: „Бабо, гушкай ме”. До последно бяхме сами в линейката и виках, но те дори не спряха линейката, някой да се качи до мен”, разказа бабата Милка Георгиева.

„Като дойде линейката един възрастен човек, но не му видях физиономията, само държи чантата. Аз занесох дрешките да я облечем. Той дори не помогна да я качат. Седна отпред на седалката и тръгнаха. Мен не ме пуснаха. Остави жената сама, а той се качи при шофьора, не отиде при детето да му даде помощ. Виновен е, той изобщо не обърна внимание, а трябваше да направи нещо, докато детето беше живо", каза дядото на детето Красимир Георгиев.

Лекарят тепърва ще обяснява действията си, но ако се окаже, че детето е оставено само, това ще е прецедент - твърдят от ръководството на Спешния център. Според семейството бездействието на спешния екип се оказало фатално. Не е ясно и къде е била медицинската сестра, която е част от реанимационния екип.