София 5 °C София 5°C - облачно Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - облачно Варна 5 °C Варна 5°C - облачно Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Психолог за Сашко: Няма вид на дете, което е преживяло насилие

Децата с аутизъм възприемат по друг начин това, което ги заобикаля, каза Весела Банова

33 сИнциденти 171 Александър Евстатиев

„Те не се страхуват от традиционните нещата, от които се страхуват другите деца – че нещо ще се появи и ще ги заплаши. Възприемат по друг начин това, което ги заобикаля. Надявам се да остане отворен разговора за децата с аутизъм. Има неразбиране на спецификата на състоянието им. Важно е да не се сещаме за тях само, когато им се случи нещастие или инцидент“, това каза Весела Банова, клиничен психолог, за децата с аутизъм, сред които е и намереният след 9 дни в планината Александър от Перник. Според нея на това се дължи оцеляването му.

„Няма вид на дете, което е преживяло насилие“, посочи тя. 

„Грижили сме се за деца с аутизъм, които не са се хранили по няколко дни и се е налагало да влязат в болница. Имало е случаи, при които да не ги примат по 6-7 часа“, сподели специалистът за проблемите на деца с подобна диагноза.

„Трябва да има връзка между трите сфери – здравеопазване, социална сфера и образователна, каквато в момента няма. Ако си родител на дете с аутизъм, тичаш самотно между трите сфери и е трудно да се оправиш“, каза още Банова.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!