София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Пътят на надеждата: От Кабул до София

Историята на един бежанец, избрал България за втори дом

Пътят на надеждата: От Кабул до София

Историята на един бежанец, избрал България за втори дом

11 месецаОбщество 6 Боряна Райчева


Над три  милиона бежанци напускат Афганистан, бягайки от политическата криза в страна, продължаваща от години и вземаща десетки жертви. Един от тях е Рухуллах. Съдбата на 30-годишния младеж, завършил политология в родния Кабул, воден от мечтата да помогне на собствената си държава, се променя неочаквано през 2016-та година.
 
"Денят преди да взема това решение избухна бомба пред вкъщи. Имаше много убити хора. Бяхме много уплашени и решихме, че е време да тръгнем."
 
Така, Рухуллах, заедно си цялото си семейство, включващо родителите, братя и сестрите му, няколкогодишното му детенце и бременната му в последните месеци съпруга, поемат по дългия път на надеждата от Кабул към София.
 
"Целият път беше труден. Ходихме пеша три дни и три нощи. Трафикантите ни излъгаха. Казаха, че ще стигнем за два часа, а бяха три дни и три нощи прекосяване на границата.Страхувах се за мен, за семейството ми. На третата вечер каналджиите ни оставиха сами. Казаха ни, че отиват да потърсят помощ, но всъщност ни изоставиха без храна  и без вода сачми в гората."
 
Три години по-късно  призраците от миналото се връщат само понякога в кошмарите. На яве, семейството на Руххулах вече се е устроило в България, живеят под наем в София. Той и съпругата му работят, а децата им 
 
Посещават детска градина. С усилията си младият мъж днес  помага на други хора в неговото положение в бежанския лагер. Страната ни пък свързва с  новите си приятели и вижда бъдещето си  у нас. Учи се да говори, чете и пише на български, и си има любима нашенска храна.