София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Путин уволни двама генерали заради ареста на журналист

Голунов беше задържан за притежание на наркотици

Путин уволни двама генерали заради ареста на журналист

Голунов беше задържан за притежание на наркотици

12 месецаКрими 5 Боряна Райчева


Руският президент Владимир Путин подписа указ за уволнение на полицейските генерали Андрей Пучков и Юрий Девяткин. Това съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

„Освобождаваме от заеманата длъжност: генерал-майор Девяткин Юрий Владимирович от полицията - началник на отдела за трафик на наркотици в Главна дирекция на вътрешните работи на Руската федерация за Москва", генерал-майор в полицията Пучков Андрей Павлoвич – началник управление на вътрешните работи на Западен административен окръг, към главното управление на МВР на страната, се казва в постановлението на президента на Руската федерация.

Преди това петицията за уволнение на Пучков и Девяткин бе адресирана до държавния глава от ръководителя на Министерството на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Причината е ситуацията около наказателното дело срещу журналиста v интернет изданието "Медуза" Иван Голунов.

На 11 юни Колоколцев съобщи, че преследването на Голунов е спряно "поради липсата на доказателства за участието му в престъплението", самият журналист е освободен от домашен арест. Материалите за вътрешно разследване от звеното за вътрешна сигурност на Министерството на вътрешните работи на Руската федерация бяха изпратени в следствената комисия, за да се оцени законността на действията на полицейските служители, участвали в задържането на Голунов. Те са отстранени от длъжност, каза министърът.