София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Радев: Украйна настоява да продължи да води тази война, но сметката се плаща от цяла Европа

''Крайно време е да започнем да мислим трезво и обективно за войната''

45 сПолитика 862 Кристияна Стефанова

Крайно време е да започнем да мислим трезво и обективно за войната в Украйна. За съжаление в такива критични времена българските управляващи нямат собствено мислене, мнение и позиция. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес в отговор на въпрос.

Помолен за коментар на резултатите от срещата на върха на НАТО във Вилнюс и българската позиция държавният глава посочи, че управляващите най-сетне са сменили мнението си, след като големите държави-членки на Алианса са заявили, че ускореното приемане на Украйна в НАТО в момента е абсолютно неприемливо. Румен Радев припомни, че е бил яростно критикуван миналата година точно заради тази своя позиция. Държавният глава даде за пример и думите на британския министър на отбраната, който преди дни заяви, че Великобритания не може да бъде склад за въоръжените сили на Украйна и попита: „Трябва ли и други министри на отбраната да го кажат, за да спрат нашите управляващи да гледат на българските въоръжени сили като склад за въоръжените сили на чужда армия?“.

Изпращането на военна помощ за Украйна задълбочава конфликта и увеличава риска за националната ни сигурност, заяви Румен Радев и допълни, че колкото повече оръжия се изпращат на фронта, толкова повече са жертвите и разрушенията във войната.

Украйна настоява да продължи да води тази война, но сметката се плаща от цяла Европа, подчерта още държавният глава и посочи, че военният конфликт има и икономическо, социално и политическо измерение и представлява заплаха и риск за всички европейски страни.

Помолен за коментар на разпределението на парламентарните комисии в Народното събрание президентът заяви: „Очевидно е, че циничният сценарий от записите е в ход. А формулата е много проста – тя е власт срещу легитимация, разбира се за сметка на измамения български избирател“.