София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Рекорден скок на приходите от туризъм в България

От ведомството отчитат 5% ръст на чуждестранните туристи

Рекорден скок на приходите от туризъм в България

От ведомството отчитат 5% ръст на чуждестранните туристи

1 годинаИкономика 3 Боряна Райчева


За втора поредна година имаме повече чуждестранни туристи, отколкото жители на страната, това съобщи министъра на туризма Николина Ангелкова.

През изминалата година страната ни са посетили 9 милиона и 200 хиляди чуждестранни туристи, което по думите на министър Ангелкова отчита 5 процентов ръст спрямо българските туристи, избрали да посетят местни курорти. 7 милиарда и 200 милиона лева, пък са влезли в държавата от туризъм през изминалата година.Най-голям брой чужденци са предпочели България за почивка през летните месеци.

От министерството на туризма имат основната цел България да стане целогодишна туристическа дестинация. Идеята е да се развиват места като Лещен, Баните - Смолянско, Златоград, Белоградчик, резервата "Сребърна" и Силистра, които са малко познати дестинации.

„Ще акцентираме на вътрешния туризъм, на инвестиционните турове и ще се ползват възможностите за конгресен туризъм през 2019 г“, уточни министър Ангелкова.

На 30-31 май в Слънчев бряг ще се състои голям международен инвестиционен форум с представители на всички големи международни брандове, за да се насочи вниманието им към нашата страна.

Съвсем скоро в рекламен клип боксьорът Кубрат Пулев призова да пътуваме из родината. Предстои в тази роля да видим и много други популярни българи. Те ще са част от кампанията за популяризиране на България като туристическа дестинация, поясни министърът на туризма.