София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Румен Радев връчи наградата „Джон Атанасов”

Президентската инициатива за 17-ти пореден път
пропускане

Румен Радев връчи наградата „Джон Атанасов”

Президентската инициатива за 17-ти пореден път

8 месецаОбщество 32 Боряна Райчева


Държавният глава Румен Радев връчи наградата „Джон Атанасов“. Наградата "Джон Атанасов" се присъжда за изключителни постижения на български граждани на възраст до 35 години, независимо дали развиват своята научна и изследователска дейност в България или в чужбина.

Инициативата се провежда за 17-та поредна година, а наградата се връчва на млади български учени в областта на компютърните науки в четири категории - ученици и техните преподаватели, дебютен пробив в компютърните технологии, проект с висок обществен принос и най-голямата награда.

Голямата награда взе Д-р Свилен Кънев, 31 г. Свилен Кънев. Той е старши софтуерен инженер в Google, където работи над новото поколение на най-мащабните компютърни системи в света. Свилен има бакалавърска, магистърска и докторска степен по компютърни науки от Харвард.

Основният му научен интерес и принос е в областта на компютърните архитектури - на границата между хардуер и софтуер. Автор е на десетки публикации в най-престижните конференции в областта.