Начало Новини Предавания На живо

Русия започна да доставя газ за Китай по газопровода „Силата на Сибир“

Газопроводът стартира по време на конференция с участието на Путин и Си Дзинпин
пропускане

Русия започна да доставя газ за Китай по газопровода „Силата на Сибир“

Газопроводът стартира по време на конференция с участието на Путин и Си Дзинпин

6 месецаИкономика 13 Боряна Райчева


Доставките на руски газ за Китай по газопровода „Силата на Сибир“ стартираха в понеделник, газопроводът беше пуснат по време на телеконференция с участието на руския президент Владимир Путин, президента на КНР Си Дзинпин и изпълнителния директор на „Газпром“ Алексей Милър.

"Уважаеми Владимир Владимирович, скъпи Си Дзинпин, от диспечерския компресорен пункт Атаманская, се контролира линеен клапан за подаване на газ в газотранспортната система на Китайската народна република. Уважаеми Владимир Владимирович, позволете ми да дам команда за отваряне на линейния клапан", каза Милър.

След разрешението на Путин ръководителят на Газпром каза: "Скъпи Владимир Владимирович, скъпи Си Дзинпин, кранът е отворен. Газът се подава в газопреносната система на Китайската народна република."

Както Милър отбеляза, в изграждането на газопровода са участвали почти 10 хиляди души и 4,5 хиляди броя оборудване. Използвани са 130 хиляди тръби с различен диаметър с тегло над 1,8 милиона тона, заварени са повече от 260 хиляди фуги, изградени са 10 кръстовища над големи реки и 100 кръстовища над реки и блата, добави ръководителят на "Газпром". „И хората, и технологиите се справиха“, каза Милър.

Първоначално пускането на газопровода беше планирано за 20 декември, но работата беше завършена предсрочно.