София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Руска ракета се взривила над северен Кипър

Чути са три почти едновременни експлозии

13:10 ч. 01.07.2019 г.Инциденти 12

Неидентифициран обект предизвика паника на острова. По първоначална информация около 01:00 часа през нощта руска ракета С-200 се е взривила над северната част на Кипър. Тя е част от противовъздушната система на Сирия, която се е задействала при израелски въздушен удар в неделя през нощта.

Ракетата обаче е прелетяла над морето и е паднала в планински район, северно от Никозия, където е предизвикала пожар.

Кипър е на запад от Сирия, Хомс се намира по въздушна линия на около 310 км от Никозия.

Три почти едновременни експлозии в Кипър са чути в радиус от километри около 1 часа след полунощ в район Ташкент (Вуно) на около 20 км североизточно от Никозия. По това време според сирийските медии израелска авиация е бомбардирала обекти в страната, при които са загинали четирима и са ранени 21 цивилни. Израел отказва да коментира съобщенията.

Кипърският военен анализатор о.з. ген. Андреас Пантарас казва за телевизия Sigma TV, че снимките на отломките и руските надписи по тях говорят за модел С-200 с обсег до 400 км. Според него е можело тя да бъде отклонена, ако е използвана защита чрез радиоелектронно заглушаване.

Зенонас Циарас, друг военен анализатор, казва за "Ройтерс" също, че това, изглежда, е ракета С-200. Той не изключва въпросната ракета да е била дефектна.