София -0 °C
Велико Търново 1 °C
Пловдив 2 °C
Варна 2 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Руска ракета се взривила над северен Кипър

Чути са три почти едновременни експлозии

Руска ракета се взривила над северен Кипър

Чути са три почти едновременни експлозии

9 месецаИнциденти 19Боряна Райчева


Неидентифициран обект предизвика паника на острова. По първоначална информация около 01:00 часа през нощта руска ракета С-200 се е взривила над северната част на Кипър. Тя е част от противовъздушната система на Сирия, която се е задействала при израелски въздушен удар в неделя през нощта.

Ракетата обаче е прелетяла над морето и е паднала в планински район, северно от Никозия, където е предизвикала пожар.

Кипър е на запад от Сирия, Хомс се намира по въздушна линия на около 310 км от Никозия.

Три почти едновременни експлозии в Кипър са чути в радиус от километри около 1 часа след полунощ в район Ташкент (Вуно) на около 20 км североизточно от Никозия. По това време според сирийските медии израелска авиация е бомбардирала обекти в страната, при които са загинали четирима и са ранени 21 цивилни. Израел отказва да коментира съобщенията.

Кипърският военен анализатор о.з. ген. Андреас Пантарас казва за телевизия Sigma TV, че снимките на отломките и руските надписи по тях говорят за модел С-200 с обсег до 400 км. Според него е можело тя да бъде отклонена, ако е използвана защита чрез радиоелектронно заглушаване.

Зенонас Циарас, друг военен анализатор, казва за "Ройтерс" също, че това, изглежда, е ракета С-200. Той не изключва въпросната ракета да е била дефектна.