София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

Руският посланик: Българските власти предприемат редица недружелюбни стъпки

Той коментира гоненето на руски дипломати и позицията на българските власти за Навални
8 сПолитика 325 Мирослав Митков

В последно време българските власти предприемат редица откровено недружелюбни стъпки. Експулсирането на руски дипломати под изкуствени предлози, опитите за намеса в нашите вътрешни работи, както следва да се тълкува международният ажиотаж около делото на Алексей Навални - всичко това не спомага за укрепване на доверието и развитие на взаимноизгодните отношения. Това каза в интервю за в. Труд руският посланик у нас Н. Пр. Анатолий Макаров, помолен да коментира гоненето на руски дипломати през неговия мандат, както и позицията на българските власти по случая "Навални".

Според него подобни действия, извършени често въз основа на някаква „блокова солидарност“, всъщност са провокация с цел влошаване на двустранното взаимодействие. По думите му те не са изгодни нито за България, нито за Русия. 

"Ще дам пример с Черно море. Очевидно е, че държавите от региона са заинтересовани от развитие на търговията и туризма, реализация на транспортни и енергийни проекти, укрепване на културни и научни връзки. Как стоят нещата обаче? България участва в милитаризацията на източния фланг на НАТО и предлага на съюзниците си изграждането на военноморски координационен център на Алианса във Варна, спомагайки за превръщането на региона в „арена на противопоставяне“. В тази ситуация уместно ли е да говорим за икономическия просперитет на региона?

В тази връзка винаги каним партньорите да се изграждат конструктивните отношения въз основа на прагматизъм и добросъседство. Разбира се, че нямаме намерение да подкрепим желанието на външни играчи да ощетят руско-българското сътрудничество, но, както каза Сергей Лавров (външният министър на Русия - бел. ред.): „Онези, които взимат нашите учтиви маниери за проява на слабост, много бъркат“, казва още той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!