София -0 °C
Велико Търново 1 °C
Пловдив 2 °C
Варна 2 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Руското разузнаване: България е епицентър на шпионската кампания срещу Русия

„Фактът, че в България разобличава „руски шпиони“ отдавна е известен“

Руското разузнаване: България е епицентър на шпионската кампания срещу Русия

„Фактът, че в България разобличава „руски шпиони“ отдавна е известен“

1 месецПолитика 539Боряна Райчева


Руското разузнаване твърди, че американските разузнавателни агенции провеждат мащабна кампания срещу развитието на отношенията между Русия и Източна Европа. По-специално е отбелязано, че епицентърът на действията на американските власти е България, която редовно е замесена в„шпионски скандали“, водещи до експулсиране на руски дипломати.

Американските разузнавателни агенции започнаха мащабна кампания в Източна Европа срещу политически и обществени личности, които се застъпват за добросъседските отношения с Русия. Това съобщиха от пресцентъра на Службата за външно разузнаване на Русия, отбелязвайки, че България се превръща в епицентър на подривно действие. 
 
"За тази цел се мобилизират агенти и неправителствени организации, финансирани от официалните агенции на САЩ “, заяви в коментар пред ТАСС Сергей Иванов, ръководител на пресслужбата на разузнаването. 

Той отбеляза, че „България е станала епицентър на подобна кампания на Балканите“. Там, казва той, "шпионските скандали редовно се организират, последвани от неоправдани експулсии на руски дипломати".

Фактът, че в България периодично разобличава „руски шпиони“ отдавна е известен. Един от последните случаи беше скандалът, който избухна през януари. Българската прокуратура заподозря двама руски дипломати в шпионаж, образувани са две досъдебни производства. Министерството е уверено, че руснаците "са събирали информация, представляваща държавна тайна с оглед предаването й на чужда държава или чуждестранна организация", твърди още руското външно разузнаване.