София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

С грижа за здравето: За двигателната активност на хората в третата възраст

Три пъти седмично СК провеждат свои занимания

пропускане
51 сСпортни 267

Спортни клубове за здраве и активно дълголетие използват двигателна активност за подобряване на физическкото и психическо здраве на хората от трета възраст, които не са се занимавали с професионален спорт, като ги включва в различни дейности. Три пъти седмично СК провеждат свои занимания, което поддържа физическият тонус, а кафето и разговорите след това съдействат за социалната адаптация на на членовете. 

Спортните клубове се занимават с подходящи  за възрастовата група физически упражнения - хвърляне на топка в цел, скокове от място, бягане на 30 метра, плуване 25 м., бягане по пясък, петанк и т.н. СК са обединени във Федерация "Спорт, здраве и активно дълголетие". Имат ежегодни събития на местно , регионално -.за Северна и Южна България  и национално ниво. Заниманията се водят от възпитаници на НСА, от бивши преподаватели по физическо възпитание, компетентни по двигателната активност.

Федерацията благодари за партньорството с общинските администрации по места за СК и особено на Столична община, която предоставя помещения, оказва финансова помощ по проекти, което дава възможност СК да имат свои екипи и оборудване.

Федерациятя кандидатства за лиценз, по, но получи отказ по абсурдна причина..

В управителния съвет има трима професори  - бивш ректор на НСА; геронтолог; експерт по масов спорт; бивш заместник-министър на спорта.