София 14 °C
Велико Търново 15 °C
Пловдив 18 °C
Варна 12 °C
Бургас 14 °C
Начало Новини Предавания На живо

САЩ обявиха технологична война на Китай със забраната на TikTok и WeChat

Тръмп постави ултиматум TikTok да продаде американския си бизнес

САЩ обявиха технологична война на Китай със забраната на TikTok и WeChat

Тръмп постави ултиматум TikTok да продаде американския си бизнес

58 мТехнологии 357 Йоана Стайкова


Американският президент Доналд Тръмп постави забрана на китайските приложения TikTok и WeChat, които са собственост на Tencent и ByteDance, защото САЩ нарече двете приложения "огромни заплахи" за страната.


TikTok е приложение, в което се публикуват кратки видеа. Това приложение доби много популярност, но според САЩ, то се смята за пробив в националната им сигурност. Забраната на Тръмп ще влезе в сила след 45 дни, като толкова ще е и времето, в което ByteDance ще има възможността да продаде тази част от бизнеса си. Най-вероятно TikTok ще бъде купено от Microsoft. 


TikTok са изненадани от забраната. В свое изявление, компанията казва, че е "в шок от заповедта, която не дава възможност за защита". ByteDance - като компания майка на TikTok, не желае да коментира за момента.


В отговор на забраната от Тръмп, външното министерство на Китай коментира: "САЩ използват националната сигурност като извинение да използват държавна сила срещу неамерикански бизнеси. Това е просто практиката на един хегемон".


След забраната на Huawei в САЩ тази нова забрана може да започне война на национално ниво. Китай със сигурност ще отвърнат на удара. Много американски технологични компании имат бизнес в Китай, като има фирми с изнесено производство, които всъщност могат да се окажат най-уязвими.