София 7 °C София 7°C - предимно ясно Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - ясно небе Пловдив 8 °C Пловдив 8°C - предимно ясно Варна 11 °C Варна 11°C - ясно небе Бургас 10 °C Бургас 10°C - ясно небе

САЩ обявиха технологична война на Китай със забраната на TikTok и WeChat

Тръмп постави ултиматум TikTok да продаде американския си бизнес
11 месецаТехнологии 275 Йоана Стайкова

Американският президент Доналд Тръмп постави забрана на китайските приложения TikTok и WeChat, които са собственост на Tencent и ByteDance, защото САЩ нарече двете приложения "огромни заплахи" за страната.


TikTok е приложение, в което се публикуват кратки видеа. Това приложение доби много популярност, но според САЩ, то се смята за пробив в националната им сигурност. Забраната на Тръмп ще влезе в сила след 45 дни, като толкова ще е и времето, в което ByteDance ще има възможността да продаде тази част от бизнеса си. Най-вероятно TikTok ще бъде купено от Microsoft. 


TikTok са изненадани от забраната. В свое изявление, компанията казва, че е "в шок от заповедта, която не дава възможност за защита". ByteDance - като компания майка на TikTok, не желае да коментира за момента.


В отговор на забраната от Тръмп, външното министерство на Китай коментира: "САЩ използват националната сигурност като извинение да използват държавна сила срещу неамерикански бизнеси. Това е просто практиката на един хегемон".


След забраната на Huawei в САЩ тази нова забрана може да започне война на национално ниво. Китай със сигурност ще отвърнат на удара. Много американски технологични компании имат бизнес в Китай, като има фирми с изнесено производство, които всъщност могат да се окажат най-уязвими.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!