Начало Новини Предавания На живо

САЩ продават на Полша 32 самолета F-35 за 6,5 млрд. долара

"Сделката ще засили и сигурността на съюзника в НАТО"
пропускане

САЩ продават на Полша 32 самолета F-35 за 6,5 млрд. долара

"Сделката ще засили и сигурността на съюзника в НАТО"

9 месецаПолитика 16 Боряна Райчева


Американската администрация реши да продаде на Полша 32 изтребителя пето поколение F-35 за сумата от 6,5 млрд. долара. Това съобщи в сряда Службата на Министерството на отбраната на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността DSCA (Агенция за сътрудничество в областта на отбранителната сигурност), която отговаря за доставките на военна техника и оръжия в чужбина съгласно междуправителствени договори.
Получено е разрешение за продажба на 32 самолета, 33 двутурбореактивни двигателя F-135, разработени от Pratt & Whitney, както и свързаното с тях оборудване.
От гледна точка на американските военни, изпълнението на договора е в интерес на "външната политика на САЩ и националната сигурност". Сделката ще "засили и сигурността на съюзника в НАТО, което е важно за политическата стабилност и икономическия просперитет в Европа". Предлаганата продажба на тези самолети според американските власти "няма да доведе до промяна във военния баланс в региона".
Получено е разрешение за изпълнение на действащите споразумения, което в съответствие с националното законодателство се издава от Държавния департамент. Американската администрация официално уведоми Конгреса на САЩ за своето решение. Сега законодателният клон на САЩ разполага с 30 дни, за да проучи този военен договор и евентуално да го блокира.