София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Шамар от Брюксел - коментар на Борис Ангелов в "ЕвроДиков"

Мониторингът над страната ни остава

Шамар от Брюксел - коментар на Борис Ангелов в "ЕвроДиков"

Мониторингът над страната ни остава

11 месецаПолитика 65 Боряна Райчева


Мониторингът над България остава, след като с 51 на 16 гласа членовете на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа гласуваха за продължаването на контрола над страната ни, тази тема коментира в предаването "ЕвроДиков" по телевизия "Евроком" журналистът от вестник "19 минути" Борис Ангелов.
 
По думите на Ангелов това решение на ПАСЕ няма задължителен характер, но те влияят и по ще влязат в мониторинговия доклад за България. Основен проблем, който налага удължаването на наблюдението върху държавата ни според членовете на ПАСЕ е невъзможността да се справим с корупцията по високите етажи, като за пример се сочи скандала "Апартаментгейт".
 
Журналистът от вестник "19 минути" коментира и думите на правосъдния министър Данаил Кирилов, че ще си подаде оставката, ако не падне мониторинговият доклад за България до края на мандата на тази Европейска комисия.Ангелов сподели, че не разбира в този случай логиката на Кирилов.
 
В разговорът беше засегната и темата за течащите проверки от страна на НАП и прокуратурата именно по "Апартаментгейт". В тази връзка, Ангелов припомни, че по закон проверките на приходното ведомство не може да са по-дълги от три месеца, които на практика вече са изтекли. Това означава, че е време вече на базата на установеното от НАП да се задейства и държавното обвинение, категоричен беше гостът.
 
Ангелов посочи и че България ще трябва да плати глоба заради действията на бившия министър на земеделието Румен Порожанов, извършени от него по време на мандата му.