София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 17 °C Велико Търново 17°C - умерен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 14 °C Варна 14°C - слаб дъжд Бургас 17 °C Бургас 17°C - умерен дъжд

Сметната палата: "Автомагистрали" ЕАД е получило незаконно от държавата над 4 млрд. лв

Още подробности вижте тази вечер в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич"
2 чПолитика 1830 Антоанета Начева

След извършен одит от Сметната палата за дейността на "Автомагистрали" ЕАД за периода 01.01.2016 - 31.12.2020г. беше установено, че дружеството в получило над 4 млрд. лв. в нарушение с изискванията на закона. 

Особено внимание е обърнато на процедурата за възлагане на обществена поръчка. Проверката разкрива, че от 15 договора 6 са сключени без такава процедура, като пък 4 от тях по този ред на възлагане са сключени между „Автомагистрали“ ЕАД и АПИ за строително-монтажни дейности. Общата им стойност е 3 652 036 хил. лева без ДДС, което е 96,9 % от общата стойност на всички изпълнявани от дружеството договори през одитирания период.

Едно от нарушените условията за възлагането е дружеството, доказано да разполага с необходимите ресурси и капацитет за изпълнение на възложените дейности. Така договорите са били възложени на подизпълнители с установени пропуски - липса на публичност, без ясни критерии и проверка при подбора и липса на проверка за свързаност между ръководството и служителите и лицата, на които се възлагат дейности.

Общият извод е, че установените пропуски във вътрешмата политика на дружеството не давата увереност, че средствата са разходвани ефективно, конкурентно и прозрачно.  

Бившият представител от "Демократична България" Мартин Димитров публикува основните разкрития, до които води проверката на Сметната палата. 

Още подробности вижте тази вечер в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич". Гости ще бъдат служебният регионален министър Виолета Комитова и бившият народен представител от "Демократична България" Мартин Димитров.

Абонирайте се в Youtube: https://tinyurl.com/Chestno-kazano

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!