София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Съветникът на Главчев: Над 1 млрд. лв. по плана за възстановяване са под въпрос

,,Украинската помощ за земеделските производители изобщо не е заложена в бюджета''

17 дниПолитика 23 Марияна Стойчева

,,Има натрупани сериозни проблеми в отделните сектори, на които служебното правителство трябва да търси решение. Заради непрекъснати промени по плана за възстановяване и неприети все още закони второто плащане по плана за възстановяване е под въпрос. Закъсняват директните плащания към земеделците, бомба е заложена и с украинските помощи за земеделието.''

Това обяви в ефира на БНТ Меглена Плугчиева, съветник на служебния премиер Димитър Главчев. 

“Има сериозна опасност за постъпването в бюджета на второто плащане по плана в размер на над 1 млрд. Лв. Това плащане е под въпрос - заявяват го от еврокомисията”, коментира Плугчиева. Официално България заложи в бюджет 2024 и трето плащане, като очакваше второто плащане да е факт най-късно до пролетта, но то така и не дойде до провалилата се ротация на кабинета.

Според Плугчиева това са реални проблеми, натрупани по министерствата, с които министрите се борят и не става дума за ревизия.

”Разбрах, че така наречената украинска помощ за земеделските производители изобщо не е заложена в бюджета. Това са стотици милиони”, разказа Плугчиева. За липса на заложени целеви средства за помощите се знае от края на миналата година, макар че на хартия размера на помощта бе значително увеличен.  

“Закъсняват и директните плащания към земеделските производители заради закъсняло подаване на стратегическия план за замеделие. Той е трябвало да бъде внесен септември, подаден е декември”, коментира още Плугчиева.

Според нея след това закъснение сроковете за изплащане на директните плащания няма как да бъдат спазени.

“България стои изключително зле навън. Виждах се с познати посланици колеги, казват ми - ние ви знаем, вие само избори правите. Стоим несериозно, неотговорно, губим влияние и позиция”, коментира още Плугчиева.

Тя оцени като неособено добри резултатите от изминалите 9 месеца управление и призова хората да гласуват активно.