София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Световни лидери участват в Мюнхенската конференция по сигурността

Над 500 влиятелни гости от цял свят и 1300 журналисти пристигат днес в Мюнхен

Световни лидери участват в Мюнхенската конференция по сигурността

Над 500 влиятелни гости от цял свят и 1300 журналисти пристигат днес в Мюнхен

3 месецаПолитика 6 Мирослав Митков


Днес започва 56-ата Мюнхенска конференция по сигурността, в която ще участват около 40 държавни и правителствени ръководители, сред които и българският премиер Бойко Борисов.

В близо 100-страничния доклад за предстоящите дискусии в Мюнхен изтъкнати икономисти и специалисти по сигурността твърдят, че общественият модел на Запада е пред разпад. И очертават четири основни причини: растящ национализъм, оспорвана глобализация, военно въздържане на Запада и намаляваща солидарност като основна градивна единица на западното общество.

Социологическо проучвано по поръчка на Мюнхенската конференция за сигурност показва, че западните общества предпочитат да не се наместват в световните конфликти, като търговския спор между Съединените щати и Китай и взаимните обвинения между Вашингтон и Москва.

Над 500 влиятелни гости от цял свят и 1300 журналисти пристигат днес в Мюнхен, 35 държавни глави и правителствени ръководители, над 100 министри на външните работи и на отбраната. Сред тях са германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, американският държавен секретар Майк Помпейо, френският президент Еманюел Макрон и иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф.