София 27 °C София 27°C - разкъсана облачност Велико Търново 21 °C Велико Търново 21°C - облачно Пловдив 30 °C Пловдив 30°C - предимно облачно Варна 25 °C Варна 25°C - ясно небе Бургас 28 °C Бургас 28°C - разкъсана облачност

"ТОЗИ АКТ Е НЕПРИЕМЛИВ": Премиерът Гълъб Донев с първи коментар по казуса "Грозев"

"Зачитаме принципите на журналистическата професия, която е призвана да е коректив на всяка власт"

2 годиниПолитика 3

Зачитаме принципите на журналистическата професия, която е призвана да е коректив на всяка власт. Има един показател за работа на служебното правителство и той е уважение към журналистите, всеки ден, а не при извънредни обстоятелства, които биха донесли някаква полза.

Това коментира премиерът в служебния кабинет Гълъб Донев по казуса с разследващия журналист Христо Грозев.

Българската държава е в непрестанен контакт с журналиста Христо Грозев - много преди информацията за неговото издирване от страна на РФ да се превърне в гореща новинарска тема. Действията не са реакция на натиск, както твърдят някои. След час Елеонора Митрофанова е извикана за обяснения в МВнР, посочи Донев. 

България не е била уведомена по официален път от страна на Русия. За нас този акт е неприемлив, той представлява посегателство срещу свободата на словото и опит за сплашване на български гражданин. Затова правителството чрез МВнР ще обяви официален протест и ще настоява за пълна информация относно основанията на това решения. Добре е да не забравяме, че в интерес на сигурността на г-н Грозев е действията за неговата защита да не се представят декларативно в новинарските емисии, призова още служебният премиер.