София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

ТРАНСАНАДОЛСКИЯТ ГАЗОПРОВОД Е ПРИОРИТЕТ

ТОВА ЗАЯВИ МИНИСТЪРЪТ НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ НА ТУРЦИЯ
7 годиниИкономика 52 Боряна Райчева

За Турция приоритетен е Трансанадолският газопровод, който е част от Южния газов коридор и има подкрепата на Европейския съюз. Това заяви външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу, цитиран от агенция "Интерфакс".

Анкара ще разгледа и предложението на президента Владимир Путин за за газопровод през Черно море вместо "Южен поток", който трябваше да излиза от България. Засега обаче с Москва има подписан само меморандум за общи намерения и след обсъждането им Турция ще даде своя отговор. Трансанадолският газопровод е предвидено да тръгне от Азербайджан като се захранва от находищата в Каспийско море и да премине през Грузия и Турция до гръцката граница. Проектът ще се свърже там с Южния газов коридор, който енергийните министри от ЕС обявиха във вторник за приоритетен след отказа на Русия да строи "Южен поток". Турция не изключва по него до Италия да се движи още газ от Туркменистан, Иран и Русия. Министерството на енергетиката на Турция засега не се интересува от участие в морския участък на предложението на "Газпром", но е готова да поеме инвестицията за сухопътния газопровод, съобщава РИА "Новости".

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!