София 2 °C
Велико Търново 7 °C
Пловдив 6 °C
Варна 8 °C
Бургас 10 °C
Начало Новини Предавания На живо

Тревога в ЕК заради чумата по свинете в България

Брюксел призовава София да вземе спешни мерки

17:41 ч. 08.08.2019 г.Агро 103

Разпространението на африканската чума в България, което заплашва свиневъдната промишленост в страната, е тревожна. Това заяви говорител на Европейската комисия (ЕК) Ана-Кайса Итконен на пресконференция.

„Ситуацията е много притеснителна. Призоваваме за спешни действия срещу катастрофалната животинска болест“, каза представителката на изпълнителния орган на Европейския съюз.

Британската агенция Reuters допълва, че властите в София са отчели над 30 огнища на болестта в промишлени стопанства или в местни ферми, като около 130 000 прасета вече са изклани.

Агенцията цитира и зам.-министъра на земеделието Чавдар Маринов, признал, че България се е провалила „в опитите си да ограничи болестта“.

Според експерти България рискува да загуби целия си свиневъден сектор, който възлиза на 600 хил. прасета. Представителите на индустрията се опасяват, че щетите могат да стигнат €1 млрд.

„На среща с министъра на земеделието на страната Десислава Танева, комисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис обеща подкрепа на ЕС за България“, обобщи Reuters.