София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

ЦИК РАЗКРИ: Има хора, които не са успели да гласуват в Лондон, защото секцията е затворила

Не е ясно защо избирателите са се упътили точно към тази секция, защото е имало оше 10 в града

Към четвъртък мандатите трябва да бъдат разпределени по партии, коалиции и независими кандидати според регистрацията им. Това каза на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Димитър Димитров.

„Ние правим контролно – второ създаване на файл с резултатите. След това прогласуваме кое число е вярно, ако се явят различи числа. Така се създава файлът, върху който се определят избирателните резултати",обясни той.

Димитър Димитров посочи, че очакват избирателните комисии в Ловеч и Кюстендил да бъдат първите, които ще предадат своите книжа, като всеки момент се очаква да започнат да пристигат районните избирателни комисии за предаване на изборните книжа.
„Кандидатите , особено водачите на листи, има повече от една – 2, регистрации, както е позволено. Те трябва в 3-дневен срок да са избрали едната от двете. Това е юридическа процедура. Така може да се персонализират мандатите, които надявам се към четвъртък ще знаем“, обясни още говорителят на ЦИК.

Той посочи, че машинното гласуване е било предизвикателство и сигналите, които са получавали, са изисквали време: „Тъй като машинното гласуване беше някакъв вид предизвикателство, имахме няколко сигнала, но те са индивидуални. Например машината в секция 6-а в някой си район е дала някакъв вид дефект в някакъв момент, който избирателят е установил. Знаете, че няма как да приемем това като фактическо състояние преди да удостоверим какво точно се е случило. Имаме около 10 такива сигнала. Те се отнасят до индивидуално устройство, което в някакъв момент не е работило така, както се очаква. Нужна е техническа експертиза да разберем каква е причината. Няма как да я направим за 10 часа“.

Той посочи, че по сведения на медиите, кореспондентите и избиратели е имало хора, които не са успели да гласуват в една от секциите в Лондон, защото е приключил изборния ден. По думите на Димитър Димитров не е ясно защо избирателите са се упътили точно към тази секция, защото е имало оше 10 секции в града.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!