София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Турция арестува 7 души за шпионаж в полза на Мосад

Мосад се е свързал с Айберк чрез един от своите агенти с кодово име "Виктория"

1 месецПолитика 12 Кристияна Стефанова

Националната разузнавателна организация (МиТ) и полицията в Истанбул са задържали седем заподозрени, включително частен детектив, за предполагаема продажба на информация на израелската разузнавателна служба Мосад.

Източници от службите за сигурност разкриха, че един от задържаните е Хамза Турхан Айберк, бивш държавен служител, който напоследък работи като частен детектив и се появява в някои телевизионни предавания.

Разследването разкри, че Мосад се е свързал с Айберк чрез един от своите агенти с кодово име "Виктория" и частният детектив е сформирал екип от държавни служители, които да предоставят информация на израелското звено, съобщи вестник "Сабах".

Получавайки обучение от Мосад в Белград през 2019 г., той първоначално се заема с прости задачи за израелската тайна служба, според източниците.

Под ръководството на Мосад лицето е използвало криптирани приложения за комуникация и е получавало плащания в криптовалута, за да избегне откриване в официалните регистри.

Освен с изтичане на информация, Айберк се занимавал и със заплахи и наблюдение, като поставял проследяващи устройства на автомобилите на целите си и предоставял местоположението им в реално време на Мосад.

От началото на годината турското разузнаване и полиция задържаха десетки заподозрени по обвинения в продажба на поверителна информация. /БГНЕС