София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Украйна въвежда нови санкции срещу Русия

Причината – анексията на Крим

10:19 ч. 21.03.2019 г.Политика 8

Украинският президент Петро Порошенко нареди да бъдат въведени нови санкции срещу руски компании и граждани, замесени в строителни дейности в Крим, предаде Асошиейтед прес.
В подписания вчера от Порошенко указ фигурират имената на високопоставени руски депутати. Заповедта на държавния глава е насочена срещу лица, замесени в строежа на Керченския мост, свързал Русия с Крим.
В указа се предвиждат санкции и срещу организаторите на местни избори в контролираните от проруски сепаратисти райони на Източна Украйна.
Крим бе анексиран през 2014 г. от Русия - акт, който Украйна и почти всички страни по света разглеждат като незаконен, отбелязва Асошиейтед прес
Руският президент Владимир Путин посети в понеделник Кримския полуостров, за да отбележи петата годишнина от анексията.
Припомняме, че по-рано през март САЩ и Канада също обявиха нови санкции против Руската федерация, а канадското външно министерство обяви въвеждане на санкции срещу 114 руски граждани и 15 компании заради инцидента в Керченския пролив и Крим, а министерството на финансите на САЩ подписа списък с още шестима руснаци и 8 компании, попадащи по санкционния режим, които основно са от силови служби.