София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Валя Ахчиева: От България се изнасят лекарства на гърба на пациентите

Веселин Марешки съди журналистката за неимуществени вреди заради разследвания

Валя Ахчиева: От България се изнасят лекарства на гърба на пациентите

Веселин Марешки съди журналистката за неимуществени вреди заради разследвания

7 месецаОбщество 12 Боряна Райчева


Валя Ахчиева с ексклузивно интервю в предаването "Честно казано с Люза Кулезич". Главната тема беше разследванията на Ахчиева, които са публикувани в сайтове на Европейския съюз свързани с паралелния трафик на лекарства, който ощетява най-вече болни хора, които се нуждат от животоспасяващи лекарства.

Това интервю е разрешено от БНТ и директорът на Дирекция "Информация" Мариела Драголова. Дори след спирането на предаването и "Открито" Ахчиева се явява дори и на конкурс за разследващо предаване в националната телевизия обявен от бившия директор на БНТ Константин Каменаров.

В момента бизнесменът и зам.председател на НС Веселин Марешки съди Валя Ахчиева за клевета заради нейни предишни разследвания по БНТ във връзка с неговите лекарствени комбинаторики.

Веселин Марешки е завел дело за неимуществени вреди не срещу едно, а срещу всичките седем издания на "Открито", които бяха посветени на паралелния износ на лекарства. Това е едно от моите любими разследания, а те бяха излъчени през 2017 г. и 2018 г.

"Реекспортирането е законно, въпросът е, че имаше вредни последици от това лекарствата, които идват в България с много ниски български цени, защото тя ще бъде реимбурсирана от здравната каса и вместо да стои в България и да лекува болните, които ги чакат те заминават много бързо в европейските държави. Например аз последих схемата в Германия с немска фирма, която взима български лекарства и тогава упътването вместо на български език става на немски език. И вместо за дядо Пешо, отива за дядо Ото. Но там цената е два пъти по-висока", обясни своето разследване Ахчиева.