Начало Новини Предавания На живо

ВАС иска здравното ведомство да плати на пациент лечение в Мароко

Отказът да възстановят на пловдивчанина €11 хил. е нищожен

ВАС иска здравното ведомство да плати на пациент лечение в Мароко

Отказът да възстановят на пловдивчанина €11 хил. е нищожен

10 месецаЗдраве 53 Боряна Райчева


Върховният административен съд (ВАС) отмени отказ на Министерство на здравеопазването да заплати спешно лечение на българин при посещение в Кралство Мароко, съобщиха от изпълнителната агенция „Медицински надзор“ (ИАМН).  

Става дума за лечение на масивен инфаркт по време на пътуване в Мароко, за лечението на който българският гражданин е заплатил 11 000 евро извън медицинската си застраховка.

Решението на ВАС по административно дело № 104/2019 г. потвърди решението на Административен съд – София град.
Отказът е нищожен, тъй като е издаден от зам.-министъра на здравеопазването „при липса на материална компетентност съгласно чл. 5, ал. 1 от Закона за здравето“.

Стана ясно също, че от „приложената към делото заповед от 16.11.2017 г. е видно, че не са делегирани правомощия на зам.-министъра на здравеопазването по отношение на заповеди за разрешаване или отказване за възстановяване на средства, заплатени за спешна медицинска помощ в трети държави“.

Министърът на здравеопазването в ролята си на компетентен орган е следвало „да уважи или да откаже възстановяването на търсената сума за проведено спешно лечение с нормативно предвидените задължителни мотиви и след проверка за точния размер на остатъка и непрекъснатостта на здравноосигурителните права на българският гражданин, е правилен“.