София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Васил Терзиев: Изключително разочарование е, че протестираме по такъв начин и си рушим града

Не съм си представял така началото на мандата ми, заяви кметът пред журналисти

15 сОбщество 274 Лазар Лазаров

"Полицията успя да разпръсне протестиращите, изключително разочарование е, че протестираме по такъв начин и си рушим града. Не съм си представял по този начин началото на мандата ми", заяви пред журналисти кметът на София Васил Терзиев.

На въпрос защо е използвано водно оръдие от полицията по време на протеста, той отговори, че това е било по преценка на органите на реда, за да не станат по-големи безобразия, предаде БТА.

Той провери на място какви са щетите от протеста в центъра на столицата. Ранените при сблъсъците са 14 души, сред които има и футболни фенове, и полицаи. На четирима полицаи е оказана медицинска помощ, стана ясно на брифинга.

Не приемам, когато сме призовавали да има мирен протест, нещата да ескалират по този начин, заяви Терзиев. Той увери, че до утре сутринта ще бъде възстановено движенето в София.

При протеста е опожарена кола на Общинска полиция, по градския транспорт няма нанесени щети. Надявам се да има разум и да не се вандалства в градския транспорт, призова Васил Терзиев.

Не е начинът да замерваш с камъни хората, които трябва да си свършат работата, каза столичният кмет за нападнатите полицаи. Тепърва ще се направи оглед на щетите, има изпочупени и опожарени кофи, разбита настилка и колчета, допълни Васил Терзиев.

По-рано в ефира на бТВ той призова всички протестиращи да проявят спокойствие, да пазят хората, да пазят инфраструктурата и града.

„Не са виновни нито бусовете, нито кофите за боклук, нито съгражданите им за проблемите на българския футбол и се надявам да проявят нужната доза цивилизованост и уважение към органите на реда и другите граждани. Не е това начинът да се протестира“, посочи столичният кмет.

Васил Терзиев призова гражданите да останат извън зоните, където се провежда протестът, за да бъдат намалени възможностите за последващи проблеми.

Снимка: БГНЕС