София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

Владимир Кисьов: Никой няма право да ни слага черен печат за Шенген

„Полицаите ни на границата са като опълченците на Шипка”, категоричен е дипломатът

23 сПолитика 503 Николай Парашкевов

„България трябва да отстоява по-твърдо позициите си за Шенген. Няма никаква причина по отношение на критериите. България ги изпълнява от години".

Това заяви пред БНР Владимир Кисьов, бивш главен преговарящ за членството на България в ЕС и бивш заместник-министър на външните работи.

„Полицаите ни на границата са като опълченците на Шипка”, категоричен е Кисьов.

"Не съм видял посланикът на Холандия да поднесе едно цвете на загиналите в защитата на европейската граница. Няма такъв случай", заяви дипломатът по повод тримата загинали български полицаи в последните месеци.

"Никой няма право да ни слага черен печат, допълнителен, на челото. Това спира чуждестранните инвестиции, това спира бизнеса. Това е в ущърб на България в тежък, кризисен икономически момент", категоричен е той.

По думите му на нидерландския премиер Рюте не може да му се има доверие.

Той попита още защо да е лош имидж за страната ни това, "че се стреля по български полицаи".

„Трябва да получим допълнителна помощ за охраната на общата граница”, изтъкна още бившият зам.-външен министър.

"Нашите политици, с просташките нападки, за да печелят доверие и симпатизанти – по отношение на корупция и т.н., те се превеждат от посланиците на европейските страни и се пращат в техните държави", коментира Владимир Кисьов.