София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

ВРЪЩАТ СЕ ГЛОБИТЕ С МОБИЛНИ КАМЕРИ

МОБИЛНИ КАМЕРИ ОТНОВО ЩЕ СНИМАТ И ГЛОБЯВАТ НАРУШИТЕЛИ НА ПЪТЯ
пропускане
5 годиниТехнологии 141

Днес народните представители приеха окончателно промени в Закона за движение по пътищата. Депутатите решиха отново да се налагат санкции за нарушения на пътя, които са заснети с мобилни камери.
Законът за движение по пътищата беше одобрен на второ четене. След като законът влезе в сила, до три месеца ще започне снимането на нарушителите на пътя. Шофьорите, които нарушават правилата за движение, ще получават електронни фишове.
Депутатите решиха, че КАТ предварително ще предупреждава за местоположението на камерите чрез  пътни знаци, медиите или на интернет страницата на МВР.
Мобилните камери бяха забранени в началото на 2014 година с решение на Върховния административен съд. Причината за това решение беше, че употребата им е противозаконна, защото данните от тях могат лесно да бъдат манипулирани. Връщането на мобилните камери на пътя се наложи, след като статистиката показа, че инцидентите и жертвите на пътя са се увеличили, а шофьорите са станали по-недисциплинирани.
Връщането на мобилните камери на пътя целят също така и  синхронизиране на българското законодателство с европейското. Полицаите ще глобяват с електронни фишове, а с GPS ще се определя мястото на проверката.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!