София 14 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 14 °C
Варна 17 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

Всеки трети българин - заплашен от бедност

Това е най-голямото ниво на такъв риск сред останалите страни в ЕС

Всеки трети българин - заплашен от бедност

Това е най-голямото ниво на такъв риск сред останалите страни в ЕС

5 сОбщество 511 Златина Петкова


Всеки трети българин е изложен на риск от бедност, показва проучване на Евростат. Според данните, 32,5% от населението на страната ни е заплашено да няма достатъчно средства за нормален живот и съответно да бъде изключено от обществото. Това е най-голямото ниво на такъв риск сред останалите страни в ЕС, показват още данните. Най-близо до нашето положение са Румъния с 31,2%, Гърция с 30% и Италия с 27,3%.

Данните са обобщени за 2019 г., което означава, че в тях не се включват промените, възникнали по време на глобалната пандемия от COVID-19 и мерките, които правителствата предприеха за запазване доходите на домакинствата, отбелязват от Евростат. „Настоящите данни ще са добра отправна точка, от която да се проследи как предприетите действия от държавите са се отразили на обществата в Европа“, се казва още в съобщението.

Най-нисък риск от бедност сред всички държави в ЕС имат гражданите в страни, които принципно се възприемат за такива от „нашата черга“ – Чехия (12,5%) и Словения (14,4%). След това се нареждат Финландия с 15,6% от населението, Дания 16,3% и отново една от източноевропейските държави – Словакия с 16,4%.

Средното ниво за целия Европейски съюз е 21,2%, тоест всеки пети в ЕС е под риск от бедност при неочаквано понижаване на месечните доходи.

Делът на хората, които не са имали възможност да плащат за базови неща, като например да си покриват месечните сметки, е 5,6% в ЕС. В България всеки пети (19,9%) попада в тази статистика, докато в Чехия само 3% от населението имат този проблем.