София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Всичко което трябва да знаем за еднолицевия матрак

Еднолицевите матраци имат различни ядра в зависимост от материалите използвани при производството

2 мОбщество 828 Ивана Иванова

Много от Вас ще се запитат защо ми е двулицев матрак, след като мога да си купя по-евтин еднолицев, аз няма да го обръщам? Преди да вземете окончателното решение трябва да знаете няколко неща за еднолицевия матрак.

Това че се нарича еднолицев не значи само, че е с само с едно лице. Еднолицевите матраци се наричат така, защото винаги имат вградена рамка от едната страна, което доста ограничава производителите, и избора им е доста по-оскъден. При тях не трябва да се закупува допълнително подматрачна рамка.

Има няколко варианта на вградени рамки в еднолицевите матраци:

* Метални: такива матраци предлагат от матраци Нани
* Дървени: матраци с дървени рамки се изработват от Paradise Нани, Тед и други български производители.

Еднолицевите матраци имат различни ядра в зависимост от материалите използвани при производството, които Ви предоставят различна мекота и удобство.

Вие можете да избирате измежду:

Бонел пружини;
Това е стара, но доказала се технология с издръжливост, благодарение на термичната обработка преди оформянето на пружините. Бонел системата са коносовидни пружини с по-голям диаметър (спрямо покет пружините), захванати помежду си с метална спирала. Доста познати на българския пазар, поради факта, че почти всички стари матраци, които се подменят са с такъв тип пружини. За да се изработи матрак с такъв тип пружини се добавят омекотяващи слоеве върху тях.

Пенополиуретанова пяна;
Това е пяна разпенена с химикали на водна основа, или широко позната под наименованието дунапрен. Благодарение на развитите технологии, качеството й е подобрено значително и е един от предпочитаните материали в производството на матраци.

Високо еластична пяна;
Този вид пяна е на базата на полиуретана, но с по-висока плътност и вискозитет. Използва се във високия клас матраци. Доста издръжлива на високи натоварвания.

Мемори пяна;
Мемори пяната е термоактивна полиуретанова пяна, която при допър с тялото омеква и се оформя около формите му. По този начин намалява значително натоварването върху мускули и стави по време на съм.

Pocket spring;
Според някой специалисти това е доказано най-добрата система за сън. Представлява малки пружини опаковани в тесктилни джобове. Поради размера си те позволяват да се използват голям брой на кв.м., което допринаса за по-добрата опора на тялото. Сигурно сте виждали клипове, на които пускат топка за боулинг от едната страна на матрака, а в другия му край чаша с вино стои без да се разлее. Тези клипове най-точно визуализиран ефекта на Pocket Spring пружините.

Комбинирани:

* Пенополиуретанова пяна с мемори пяна;
* Pocket spring пружини с мемори пяна;

В голяма част от случаите еднолицев матрак се търси за легла с повдигащ механизъм, защото всички те са подходящи за такъв тип легла. Механизма се захваща директно към вградената рамка на матрака с винтове за дърво. Дори моделите с вградена метална рамка имат дървени трупчета предназначени за захващане на механизъм.

Важно при вземане на решение дали да закупите еднолицев или двулицев матрак е леглото. Има легла, които са конструирани само и единствено за еднолицев матрак. При тях матрака стъпва върху страниците на легло и не позволява поставянето на подматрачна рамка и двулицев матрак. В такъв случай, за такъв тип легла е задължително да се закупи еднолицев матрак.
Препоръчваме Ви да посетите магазин за матраци и да тествате преди да вземете окончателното решение за покупка на нов матрак.